Empátia önmagunkkal

Relaxáció - Fókuszolás - Meditáció

Frankenstein és a hipnózis

2018. december 08. 05:44 - Gyurcsek András

frankenstein.jpg

Meditáció, relaxáció, hipnózis... bár ezek a fogalmak olyan halmazokat képeznek, melyeknek van közös metszéspontjuk, érdemes tisztázni mikor, miről van szó, mik a hasonlóságok és a különbségek közöttük.

Tovább
Szólj hozzá!

Mozdulatlan kalandtúra

2018. november 23. 07:33 - Gyurcsek András

pain_ok.jpg

Gyakran merül fel az unalom a meditáció gyakorlásával kapcsolatban mint ellenérv. Aki így gondolja, még biztosan nem próbálta ki az „erős vállalás” technikát, amiben a gyakorló nem kevesebbet ígér meg magának, mint hogy az egy órás meditációs ülés alatt végig mozdulatlan marad. Akárhogy fáj, zsibbad, szúr, viszket, nem változtat egy centit sem kezdeti testtartásán.  

Tovább
5 komment

Hol és hogyan üljünk? (Meditációs alapcsomag II.)

2018. november 09. 13:16 - Gyurcsek András

pozit.jpg

Ha meditációról van szó a médiában, illusztrációként többnyire egy hajszobrász modellnek ugyan tökéletesen alkalmatlan, de végtelenül szimpatikus, mosolygó ázsiai férfi szerepel színes lepelben, szertartásos kézmozdulattal, vagy egy tökéletes testű és teljesen szimmetrikus arcú nő ül szertartásos pózban. A környezet gyakran valami különleges és lélegzetelállító szépségű táj: tengerpart, vízesés, hegytető. Mindez azt sugallja, hogy valami kivételes dologról van szó, amit kivételes emberek művelnek, messze eltávolodva a mi szürke hétköznapi életünktől.

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: meditáció

Pozitív szenvedély

2018. október 26. 15:34 - Gyurcsek András

dev_szen.jpg

Szenvedély nélkül lehet élni, csak nem érdemes, suttogta a borospohárba alig kivehetően, szinte csak magának az asztaltársaságomban ülő úriember, amikor a tartós józanság mint lehetőség került szóba. Mindeközben viszont egyáltalán nem tűnt szenvedélyesnek, inkább végtelen tompaságot észleltem rajta. Pedig kijelentésével teljes mértékben egyetértek és a szenvedélyt alapvetően pozitív értelmű fogalomnak gondolom, annak ellenére, hogy természetesen van negatív tartalma is.

 

Tovább
Szólj hozzá!

Empátia az ördöggel

2018. október 11. 05:42 - Gyurcsek András

dev.jpg

A címadás igencsak kockázatos, és csak remélem, hogy sátánistákon és felháborodott keresztes lovagokon kívül mást is kattintásra ingerel. A „Sympathy for the Devil” című klasszikusra való utalással egy széles körben elterjedt tévhitet szeretnék eloszlatni, nevezetesen azt, hogy az empátia és a szimpátia rokonértelmű szavak.

Tovább
Szólj hozzá!

Éberség, alvás, álom

2018. szeptember 13. 07:51 - Gyurcsek András

a_lom.jpg

Egy korábbi bejegyzés a módosult tudatállapotot taglalta, most ejtek szót a normálisnak nevezett rétegekről. Tudom, logikailag ezt kellett volna tárgyalni előbb, hogy világos legyen, mihez képest és mi módosul, amikor elhagyjuk a hétköznapi szintet. Szerintem azonban meditációs szempontból  felcserélhető a sorrend, és mint a korábbi írásból kiderül, egyáltalán nem vagyok biztos abban, melyik tudatállapot lehet az alapbeállításunk, a normális/módosult felállás viszont már hierarchizált állapotot, alá-fölérendelt viszonyt képez, ahol a normalitás alá rendeződik minden más. A horizontális elrendezés viszont nekem jobban tetszik, egymás mellett jobban látszódnak a dolgok önmaguk valójában.

Tovább
Szólj hozzá!

Módosult tudatállapotok

2018. augusztus 12. 16:44 - Gyurcsek András

psy.jpg

A XX. század hajnalán William James megalapította az első amerikai (pszichológiai) kísérleti laboratóriumot, de szívesen végzett kísérleteket önmagán is az akkor divatos kéjgáz nevű tudatmódosító szer segítségével. Egy komolyabb beszívás következtében arra a következtetésre jutott, hogy „köznapi, éber tudatunk, amit racionális tudatnak is nevezünk, csupán a tudat sajátos állapota. Emellett még számtalan más lehetséges tudatállapot is létezik, amelyeket finom, hártyaszerű válaszfalak különítenek el egymástól.”

Tovább
1 komment