Empátia önmagunkkal

Relaxáció - Fókuszolás - Meditáció

Empátia önmagunkkal

2019. október 04. 13:14 - Gyurcsek András

ma.jpg

A múlt század közepén többekben felmerült a kérdés, vajon mitől kudarcos és mitől sikeres egy terápia? A legnyugtalanítóbb tapasztalat az volt, hogy a spontán állapotjavulások számaránya közel megegyezett a pszichoterápiában elért gyógyulásokéval. Tehát úgy tűnt, maga a műfaj létjogosultsága is gyenge lábakon áll.

Tovább
Szólj hozzá!

Fókuszolás: az ösztönös intelligencia

2019. szeptember 15. 17:09 - Gyurcsek András

fo_kuszola_s.jpg

Mélyen megérintett, amikor először találkoztam a fókuszolással mint önismereti módszerrel: a zsigereimben éreztem, hogy mindig is ezt kerestem. Hasonlatos volt ahhoz a pillanathoz, amikor gyerekként belefutottam a punk zenébe. Mellbe vágott őszintesége, mélyről fakadó zsigeri, sodró ereje, merészsége.

Tovább
Szólj hozzá!

Végtelenített pillanatok

2019. augusztus 14. 10:29 - Gyurcsek András

yp.jpg

Korábban nagyot ment a közösségi oldalakon a Yamamoto Hashima nevű neurológusnak tulajdonított fenti kép. A mém azt ígéri, hogy nézése közben bemérheted a stressz szintedet. Ha teljesen nyugodt vagy, akkor ez egy állókép, viszont ha feszült vagy, megindul, ha pedig úgy mozog, mint egy hullámvasút vagy egy körhinta, akkor valószínűleg mentális problémáid vannak. Úgy gondolom, ezek a dolgok egy kicsivel összetettebbek, nézzük meg, mi igaz belőle.

Tovább
3 komment
Címkék: stressz

Empátia egy rosszindulatú daganattal

2019. július 07. 14:31 - Gyurcsek András

sun.jpg

Egy előző írásomban azt taglaltam, hogy az empátia és a szimpátia nem szinonima, sőt empatikusak lehetünk olyan megnyilvánulás irányába is, ami számunkra ellenszenves, vagy egyenesen az életünkre tör. Ez nem zárja ki a hatékony önvédelmet, sőt segítségünkre lehet az ellenfél motivációinak a megértéséhez, ezzel a tudással megtámogatva pedig előnyre tehetünk szert. Amikor ezeket a gondolatokat leírtam, még nem sejtettem, hogy az elgondolást hamarosan valós vészhelyzetben is kipróbálhatom.

Tovább
Szólj hozzá!

Mozdulatlan kalandtúra

2018. november 23. 07:33 - Gyurcsek András

pain_ok.jpg

Gyakran merül fel az unalom a meditáció gyakorlásával kapcsolatban mint ellenérv. Aki így gondolja, még biztosan nem próbálta ki az „erős vállalás” technikát, amiben a gyakorló nem kevesebbet ígér meg magának, mint hogy az egy órás meditációs ülés alatt végig mozdulatlan marad. Akárhogy fáj, zsibbad, szúr, viszket, nem változtat egy centit sem kezdeti testtartásán.  

Tovább
5 komment

Hol és hogyan üljünk? (Meditációs alapcsomag II.)

2018. november 09. 13:16 - Gyurcsek András

pozit.jpg

Ha meditációról van szó a médiában, illusztrációként többnyire egy hajszobrász modellnek ugyan tökéletesen alkalmatlan, de végtelenül szimpatikus, mosolygó ázsiai férfi szerepel színes lepelben, szertartásos kézmozdulattal, vagy egy tökéletes testű és teljesen szimmetrikus arcú nő ül szertartásos pózban. A környezet gyakran valami különleges és lélegzetelállító szépségű táj: tengerpart, vízesés, hegytető. Mindez azt sugallja, hogy valami kivételes dologról van szó, amit kivételes emberek művelnek, messze eltávolodva a mi szürke hétköznapi életünktől.

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: meditáció

Pozitív szenvedély

2018. október 26. 15:34 - Gyurcsek András

dev_szen.jpg

Szenvedély nélkül lehet élni, csak nem érdemes, suttogta a borospohárba alig kivehetően, szinte csak magának az asztaltársaságomban ülő úriember, amikor a tartós józanság mint lehetőség került szóba. Mindeközben viszont egyáltalán nem tűnt szenvedélyesnek, inkább végtelen tompaságot észleltem rajta. Pedig kijelentésével teljes mértékben egyetértek és a szenvedélyt alapvetően pozitív értelmű fogalomnak gondolom, annak ellenére, hogy természetesen van negatív tartalma is.

 

Tovább
Szólj hozzá!

Empátia az ördöggel

2018. október 11. 05:42 - Gyurcsek András

dev.jpg

A címadás igencsak kockázatos, és csak remélem, hogy sátánistákon és felháborodott keresztes lovagokon kívül mást is kattintásra ingerel. A „Sympathy for the Devil” című klasszikusra való utalással egy széles körben elterjedt tévhitet szeretnék eloszlatni, nevezetesen azt, hogy az empátia és a szimpátia rokonértelmű szavak.

Tovább
Szólj hozzá!