Empátia önmagunkkal

Mentálhigiéné - Fókuszolás - Relaxáció

Kávé nélkül - fókusznapló II.

2021. február 19. 14:25 - Gyurcsek András

ka_ve_2.jpg

Nemrég kísérletbe fogtam, időlegesen felfüggesztem a kávé ivást. Az indokokról az előző írásban beszéltem. A lényeg, hogy folyamatosan figyelem magam, szomato-fókusz gyakorlatokkal igyekszem felfejteni, mi lehet az oka a kávéhoz való szenvedélyes ragaszkodásnak. Az továbbiakban az első napok tapasztalatit osztom meg.

A kávé nélküli első napról azért nem született bejegyzés, mert nem történt semmi érdemleges. Gyakorlatilag végig aludtam. Amikor először keltem úgy reggel, hogy az első utam nem a kávéfőző géphez vezetett, nem igazán találtam a helyemet és némi téblábolás után úgy döntöttem visszafekszem. Aztán többször nekifutottam még a napnak, tettem-vettem, de fáradtnak éreztem magam és jobbnak találtam vízszintes pozíciót felvenni. Szóval úgy tűnik a koffein valamimet nagyon birizgálta, ami eddig nem tudott pihenni és most végre kifújhatta magát.

Tompítás
Az általános tompaság mellett jelen volt még a hiányérzet. Volt egy olyan gondolatom, hogy a radikális megvonást lehetne enyhíteni egyéb koffein tartalmú dolgokkal, teával vagy kakaóval, de végül arra jutottam, hogy nem maszatolok, teljes megvonást valósítok meg. Viszont a szertartás részét, miszerint hogy bizonyos időközönként valamilyen meleg italt iszom megtartottam egyelőre. Ezek gyümölcs vagy rooibos teákat jelentenek, szóval olyan főzeteket amik nem tartalmaznak koffeint.

Szabad tér
Mivel a hiány és a vágyakozás egyértelműen jelentkezett, a szomato-fókusz gyakorlatokat is elkezdtem az első naptól, mivel ennek az egész kísérletnek az a célja, hogy kiderítsem mi a kávé utáni sóvárgás természetrajza, mit pótol és mit akarok elfedni vele tudattalanul.
Leültem, elcsendesítettem magam körül mindent, és egy rövid relaxáció után elkezdtem a fókuszolást, azaz a koncentrált befele figyelést. Rengeteg minden cikázott bennem, gondolatok, érzések kavalkádja. A napi, pillanatnyi megoldandó feladatok keveredtek a kávéval kapcsolatos tartalmakkal. Mindenféle munka rendrakással kezdődik és végződik, nem kivétel ez alól a belső munka sem. Ezt a funkciót tölti be a fókuszolás során a szabad tér gyakorlat, ami segítségével egy lépést hátra lépünk, hogy ne vesszünk el a zűrzavarban. Elképzeltem egy szobát, ami ez esetben egy lomokkal teli padlásszoba képe volt. Ha felmerült egy aktuális probléma, vagy gondolattöredék, megvártam míg képileg is látom magam előtt egy-egy tárggyal megszemélyesítve. Ezeket a tárgyakat képzeletben egyesével bedobozoltam és a szoba szélére toltam. Így nem sokkal később valóban keletkezett egy szabad tér, ahol végre kettesben maradhattam az aktuális fókuszálás tárgyával a kávéval, és a hozzá kapcsolódó érzelmi viszonyulásommal.

Fókuszban a testérzet
A fókuszolás nem intellektuális elemzés, itt az átélt érzetből bomlanak ki a válaszok. Ezért befele figyelve arra koncentráltam milyen érzések bukkannak fel a testemben érzet szintjén, ha a kávézásra gondolok. Az első benyomás amit tapasztaltam, a mellkasom körüli forróság volt, éreztem a felgyorsult szívverésem, az általa keltett hullámzást, lüktetést. Mindemellett jelen volt egy kis émelygés is és izgatottság. Idővel észrevettem, hogy fortyogó forróság mélyén van egy kimondottan hideg, fémes pont is. Mindezzel egy időben hűvösséget éreztem a medencém tájékán is. Ez egy kimondottan összetett érzet csomag, bár nem ért meglepetésként, sejtettem, hogy kávézáshoz való viszony igencsak összetett. Feltettem magamnak a kérdést, melyik terület kíván jelenleg figyelmet, mi a legerősebb megnyilvánulás? A mellkasi forróság ezen a napon egyértelműen előre tolakodott, elfedve a kellemetlenebb tüneteket. Ezért erre a területre koncentráltam, elmerülve benne fogantyút keresve mi lehet ez az érzés. A fókuszolásban fogantyúnak nevezzük azt a segédeszközt amikor egy képet, szót keresünk ami illeszkedik az átélt érzethez, hogy ennek segítségével pontosabban meg tudjon mutatkozni.

Boldog idők
Egy kép jelent meg előttem a középiskolás időszakból, a szereplői nem voltak kivehetőek, a helyszín sem, gondolom nem is lényeges, valószínűleg nem egy valóságos eseményt mutatott, inkább csak hangulatkép volt egy időszakról. Nekem ez az életszakasz nagyon fontos és meghatározó volt. Az alkohol még nem volt különösebben előtérben, iskola után kávézókba jártunk, ahol egy-egy erősen cukrozott és tejszínben úszó dupla felett ültünk órákig, hangos és érzelmes beszélgetéseket folytatva a vendéglátósok legnagyobb örömére.

Fogantyúnak szóban a barátság ugrott előtérbe.

Tehát a kávézás élménye az egyik legboldogabb időszakomhoz kötődik. A nagy baráti beszélgetésekhez, ahhoz a felfokozott, érzelmileg csúcsra járatott életkorhoz, amikor világmegváltó ötleteim voltak és kétségem sem volt afelől, hogy ezeket meg is valósítom.
Tehát úgy tűnik a koffein segítségével időszakosan ezt a kirobbanó energiát és pozitivitást igyekeztem megidézni, legalábbis annak az érzetét.
Most úgy gondolom e miatt nem fogok stimulánshoz nyúlni, hosszú távon érdemes olyan célokat, ideákat kitalálni, amik önmagukban megteremtik az euforikus boldogság érzést mindenféle pótszer nélkül.

Elsőre ennyi bomlott ki a kávéval kapcsolatos érzelmi csomagból... folytatom a szomato-fókusz gyakorlatokat és ások lejjebb. Az kutató munka folytatódik, sorozatban írom meg miket hozok fel a mélyből.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://self-empathy.blog.hu/api/trackback/id/tr8116432628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurcsek András 2021.02.20. 15:54:14

@karoly_1: Egyelőre én se tervezek örökre szóló szakítást a koffeinnel, kísérlet gyanánt fogom fel ezt az akciót, önismereti utazásnak.

Midnight Run 2021.02.20. 19:10:40

Most van a 40 napos nagy böjti időszak, ami számomra mindig betartandó. A lelki- spirituális elhatározás mellett mindig van testi fogadalmam is, ami az alkohol - hús - kávé hármasról való lemondást jelenti. Az első kettő érdemben nem visel meg, alkoholt egyébként is ritkán veszek magamhoz, akárcsak húst, bár az utóbbit egyébként szeretem.
De a kávéról való lemondás igazi kín, főleg a böjt első 5-7 napja. Ráadásul barista tanfolyamot is végeztem, otthon komoly felszerelésem van. A reggeli rituálé segít magamhoz térni, s erőszakolom magam, hogy délig max. 2 csészét igyak.

Szóval a fent leírt függés igencsak létezik. Szerdára a héten, ami a böjt első napja volt, nem is tettem komoly munkát, mert képtelen voltam dolgozni. Nincs az a zöld tea, ami kisegít. Még 2-3 nap és csökken a függés. Utána már a böjt maradék 30 egynehány napja féllábbal is kibírható.

Gyurcsek András 2021.02.20. 20:49:56

@Midnight Run: Valóban csak néhány napig tartanak a fizikai tünetek. Utána viszont megmarad a hiányérzet, ez viszont valószínűleg lelki eredetű lehet. Ezért is fókuszolok rá, hogy kiderítsem mit pótol, vagy mit hívatott eltakarni a kávé akkor amikor élek vele.

John Doe3 2021.02.20. 21:20:34

Mi a baj a kávéval? A következő a vízfüggés elleni harc lesz?

aefzuj 2021.02.20. 22:11:33

Van élet kávé és tea nélkül. Milliárdszámra élnek emberek anélkül, hogy innák ezt a két löttyöt. És mégis élnek. Mondjuk ők nem is adósrabszolgaként robotolnak 8-tól 16-ig. Milyen érdekes.

horrorpornó bábszínház 2021.02.21. 12:57:28

Ja, van.
Ahogy számodra láthatóan helyesírás nélkül is, láthatóan azt is felfüggesztetted.

Tényleg mi a faszért akar blogot írásban észt osztani az a barom, aki ennyire hülye az íráshoz?

horrorpornó bábszínház 2021.02.21. 13:02:15

@aefzuj:
A kávét nem ivó emberek nagy része bizony rabszolgaként robotol, ezek ugyanis többnyire a fejletlen országokban élő szegények.
A fejlett országokban, elfogadható körülmények közt élő és kávét nem ivó emberek elhanyagolható kisebbséget jelentenek a kávét nem ivók közt.

midnight coder 2021.02.21. 14:28:57

Van élet kávé nélkül, csak szar.

midnight coder 2021.02.21. 14:32:51

@aefzuj: "Mondjuk ők nem is adósrabszolgaként robotolnak 8-tól 16-ig."

Hanem Kalasnyikovval vadásznak a szomszéd törzsre, és azt számolgatják magukban, hogy még hány másik négert kell lelõniük ahhoz, hogy összejöjjön a gumimatracra való, amivel elindulhatnak a Földközi-tengeren át Európa felé, ahol menekültként akár kávét vagy teát is ihatnak.

Midnight Run 2021.02.21. 15:06:33

@Gyurcsek András: Nálam ez egy nagyon mélyszintű örömforrás, az egész rituálé, a koffein okozta éberségérzés stb. Cserébe viszont felborítja a napi normál életciklust, ráerősít a szorongó érzésekre stb. Egyfajta enyhe, szociálisan elfogadott, legális drog. Nem olyan erős és veszélyes, mint az alkohol, de ez is tud testi/lelki függést okozni. Szeretném szabadon, függés nélkül, alkalmanként fogyasztani.

horrorpornó bábszínház 2021.02.21. 22:47:28

@midnight coder:
Már miért lenne szar, ha egy kábítószert nem fogyasztasz napi rendszerességgel?
süti beállítások módosítása